Zamena registarskih tablica – PMV
Zamena registarskih tablica

Zamena registarskih tablica

Od 01. januara 2018. godine počela je zamena registarskih tablica sa oznakama Č,Ć,Ž,Đ,Š,W I Y, čiji rok važenja je do kraja 2018. godine.

Datum do kada važe registarske tablice nalazi se na poleđini saobraćajne dozvole pod oznakom H.

Svi oni koji kojima saobraćajna dozvola i registarske tablice ističu u toku 2018. godine, a imaju navedene oznake, će prilikom produženja registracije morati izvršiti zamenu registarskih tablica i saobraćajne dozvole. Ovom prilikom dobiće nove tablice sa rokom važenja od 9 godina.

Svi ostali koji imaju navedena slova na svojim registarskim tablicama menjaće ih u godini isteka. Znači u toku 2019. godine menjaće oni koji imaju u oznaci H datum iz 2019. Godine. I tako svake naredne godine dok se sve tablice sa ovim oznakama ne zamene.

Od 01. januara 2018. godine počela je i primena izmene pravilnika o registraciji vozila koja predviđa izmenu u roku trajanja registarskih tablica, koji je prvo bio 7 godina, a zatim je produžen na 9 godina, osim za tablice sa oznakama Č,Ć,Ž,Đ,Š,W I Y.

Svi vlasnici vozila kojima saobraćajna dozvola i tablice ističu u toku 2018. godine će prilikom registracije vozila ove godine dobiti potvrdu od strane mupa da se važnost saobrćajne dozvole produžava za 2 godine. Ova potvrda se izdaje na srpskom i engleskom jeziku. Veoma je bitno da vlasnici vozila čuvaju ovu potvrdu uz saobraćajnu dozvolu jer će im trebati prilikom kontrole saobraćaja, putovanja u inostranstvo i naredne registracije vozila.

Po isteku važenja ove potvrde odnosno 9 godina od dana izdavanja registarskih tablica i vlasnici ovih vozila vršiće redovnu zamenu registarskih tablica.

Kroz ovu proceduru proći će vlasnici svih vozila u godini u kojoj im ističu registarske tablice i saobraćajna dozvola. Do tada na redovan način vrše registraciju svog vozila.

Potvrdu o produženju će dobijati i svi oni kojima je istek dokumenata u narednoj godini od tekuće ukoliko im iz nekog razloga saobraćajna dozvola ističe pre datuma isteka registracije.

Vrlo važno je da svi provere datum isteka dokumenata jer se on može razlikovati od datuma registracije i ako uoče da je taj datum pre isteka registracije, obrate se mupu radi dobijanja potvrde, kako se ne bi našli u situaciji da otputuju u inostranstvo sa nevažećim dokumentom.

Svi mogu dobiti ovu potvrdu u mupu bez obzira na datum i godinu isteka dokumenata i nevezano za registraciju vozila.

Sa ovom potvrdom će vlasnici vozila moći produžiti registraciju vozila na tehničkom pregledu i odmah dobiti nalepnicu. U suprotnom, dokumentacija će se prosleđivati u mup koji će izdati novu potvrdu.

Od 25.05.2018. Omogućeno je da stranke umesto potvrde izvade novu saobraćajnu dozvolu sa produženim rokom . Troškove izrade ove saobraćajne dozvole snose vlasnici vozila i važi još dve godine od isteka postojeće dozvole.

Call Now Button